Aşure Tarifi

Aşure Tarifi
Aşure Tarifi

Malzemeler

1 1/2 su bardağı aşurelik buğday
1 küçük konserve haşlanmış nohut (yaklaşık 1 bardak)
1 küçük konserve haşlanmış kuru fasulye
15 su bardağı su
4–4 1/2 su bardağı tozşeker
1/2 su bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı kuru uzum
10 adet kuru incir
10 adet kuru kayısı
Arzuya göre1 yemek kaşığı gülsuyu,
kabukları ile birlikte küçük dilimlenmiş 1 orta boy portakal
Süslemek İçin
Tarçın
Kuş üzümü
Ceviz içi
Çam fıstığı

Tarifi

Aşurelik buğdayı yıkayıp tencerenin içerisinde 5 bardak su ile aksamdan ıslatın.
Ertesi gün 5 bardak daha su ilavesiyletencereyi ocağa koyup kaynatın.
Kaynadığında üzerinde oluşan köpükleri kepçe ile alin.
Yaklaşık 4 saat kadar buğday iyice ezilip koyu çorba kıvamına gelene kadar pişirin.
Bu aradaincirlerin saplarını ayıklayıp küçükçe doğrayın.
Kayısılarıda ayni şekilde doğrayıp üzümlerle birlikte 2 bardak su içinde 1–2 saat öncesinden bekletip yumuşatın.
Buğday kıvamını aldıktan sonra suyu ile birlikte incir, kayısı ve üzümleri boşaltıp isterseniz portakal dilimlerinize ekleyerek 5 dakika kadar daha kaynatmaya devam edin.
Kaynamakta olan buğdayın kıvamı çok koyu olursa kalan 3 su bardağı suyu ilave ederek kıvamını ayarlayın.
Ocağın altını kapatmadan 1–2 dakika önce sekerini ilave edip karıştırdıktan sonra altını kapatıp gülsuyunu ilave edin.
Servis tabaklarına alıp üst malzemesi ile süsleyip servise hazır hale getirin.


Aşure Tarifi

Gül Kurabiyesi Tarifi

Gül Kurabiyesi Tarifi
Gül Kurabiyesi Tarifi

Malzemeler

150 gram oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
Bir yumurta
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1.5 – 2 bardak un
Yarım paket kabartma tozu
Kırmızı gıda boyası
Gümüş renkli inci

Tarifi

Önce margarını ve pudra şekerini iyice özleşene kadar yoğuruyoruz.
yumurta,un ve kabartma tozunu ekleyip tekrar yoğuruyoruz.
En son kırmızı gıda boyası ile renklendirip hamuru 10 dakika kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.
Kuru ve temiz tezgahta hamuru bir cm kalınlığında açıp çay bardağı yardımı ile yuvarlaklar elde ediyoruz.
Beş tane yuvarlağı kaydıra kaydıra üst üste koyup en alttakinden başlayıp rulo yapıyoruz ve ortadan ikiye kesiyoruz.
Güllerin ortasına birer inci yerleştirip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
120 derecede 10 15 dakika pişirip soğuyunca servis tabağına alıyoruz.


Gül Kurabiyesi Tarifi

Acılı Ezme Tarifi

Acılı Ezme Tarifi
Acılı Ezme Tarifi

Malzemeler

2 büyük domates,
yarım demet taze soğan,
yarım demet maydanoz,
yarım çorba kaşığı biber salçası,
4 diş sarımsak,
2 adet sivri biber,
1 tatlı kaşığı nane,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
Yarım limon suyu veya nar ekşisi, yeteri kadar zeytinyağı
(acı ve ekşi miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz)

Tarifi

Domates,sivri biber,taze soğan ve maydanozu çok ince bir şekilde kıyın.
Kesinlikle robottan çekmeyin.
Salça,tuz,nane ve pul biber iyice karıştırın salça içinde erisin.
İster limon suyu isterseniz nar ekşisi ekleyin, salatanız servise hazır.


Acılı Ezme Tarifi

Haşhaşlı Rulo Çörek Tarifi

Haşhaşlı Rulo Çörek Tarifi
Haşhaşlı Rulo Çörek Tarifi

Malzemeler

1 paket margarin
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta (sarısı üzerine )
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçine sürmek için yağlı çekilmiş haşhaş

Tarifi

Maya, ılık süt ve şeker içinde eritildikten sonra margarin tuz ve yumurta akıyla bir süre karıştırılır.
Üzerine azar azar elenmiş un ilave edilerek yoğrulmaya başlanır.
Hamur biraz ele yapışan bir kıvamda olunca un eklenme bırakılır.
Hamurdan bir avuç büyüklüğünde koparılır, tezgaha un serpilerek kare şeklinde açılır.
Hamurun üzerine haşhaş sürülerek hamur rulo şeklinde katlanır.
Kalan diğer hamurda aynı şekilde yapılarak yağlanmış fırın tepsisine biraz aralıklı sıralanır.
Üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra önceden ısıtılmamış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Pişen çöreklerimiz biraz soğuduktan sonra 3 parmak kalınlığında verev kestikten sonra servis yapalır.


Haşhaşlı Rulo Çörek Tarifi

Limonlu Mereng Pasta Tarifi

Limonlu Mereng Pasta Tarifi
Limonlu Mereng Pasta Tarifi

Malzemeler

3 sb.un
1 adet yumurta
150 gram. tereyağ veya margarin
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım su b. tozşeker
Muhallebisi için
4 sb. süt
4 adet yumurtanın sarısı (ben 3 adet kullandım)
Bir buçuk su b. tozşeker
4 çorba k.un
5 adet limonun suyu (ben 4 adet kullandım)
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
Bezesi için
4 adet yumurta akı (ben 3 adet kullandım)
2 çay b. tozşeker
yarım çay k. tuz

Tarifi

Hamuru hazırlamak için malzemenin hepsini derince bir kapta karıştırın.
Daha sonra kelepçeli bir kalıba yayın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirip, soğumaya bırakın.
Muhallebi için süt, yumurta sarıları, tozşeker ve unu bir tencereye alıp, karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başladığında rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu ve vanilyayı bir taşım daha kaynatın.
Muhallebiyi pişen hamurun üzerine dökün.
Bezeyi hazırlamak için yumurta akını, tozşekeri ve tuzu önce yavaş, daha sonra hızlı devirde koyulaşıncaya kadar mikserle çırpın.
Bezeyi krema sıkacağına yada benim yaptığım gibi üzerine dökün, kaşıkla dalgalar yapın.
Kek kalıbını tekrar fırına verip bezenin üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkarın, soğuyunca 1-2 saat kadar buzdolabında bekletip servis yapın.


Limonlu Mereng Pasta Tarifi

Karışık Etli Dolma Tarifi

Karışık Etli Dolma Tarifi
Karışık Etli Dolma Tarifi

Malzemeler

250 gram kıyma(orta yağlı)
1 çay bardağı pirinç
3 baş soğan
3 kaşık yağ
2 domates
Yarım demet maydanoz
1 kaşık domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1-2 diş sarmısak
Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı biber, kekik ve nane
5 adet dolmalık kabak
3 adet patates
3-4 adet domates
3 adet patlıcan
5-6 yaprak kabuska lahanası

Tarifi

Soğanları ince doğrayıp, 1 domatesin kabuğunu soyup minik doğrayıp, pirinci yıkayıp, maydanozu ince kıyıp, naneyi, baharatları, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı biber salçası, tuz, kıyma ve 1 kaşık yağı katıp az su ilavesi ile yoğurunuz.
Kabakların dışını soyup, patlıcanın, domatesin ve patatesin içini oyunuz.
Kıymalı harçtan içlerini doldurup tencereye diziniz.
Haşlanmış kabuska yapraklarını da sarıp üstüne diziniz.
Bir tavada 1 baş soğanı ince kıyıp 2 kaşık sıvı yağ ile sarartınız.
Dolma yapmak için oyulan domateslerin içini kıyıp soğana katınız.
1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı biber salçası, ince kıyılmış sarmısağı ve tuzu katıp az sıcak su ilavesi ile kaynatınız.
Dolma tenceresinin üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave edip ateşe koyunuz.
Tencere kaynamaya başlayınca domatesli sosu üzerine döküp pişiriniz.


Karışık Etli Dolma Tarifi

Ayva Reçeli Tarifi

Ayva Reçeli Tarifi
Ayva Reçeli Tarifi

Malzemeler

1kg. sarı ayva
1,5 kg. şeker
2 limon

Tarifi

Ayvaları yıkayıp, kabuklarını soyup dörde bölünüz.
Çekirdek yataklarını çıkarıp dilim, üçgen kibrit çöpü, küp gibi…istediğiniz şekilde doğrayıp 1 limon suyu sıkılmış suya atınız(ayvaların kararmaması için)
Ayvaların doğranması bitince ayvaları limonlu sudan çıkarıp tekrar yıkayınız.
Bir tencerede ayvaların yarısına kadar gelecek kadar su ile ağzı kapalı olarak kaynatınız.
Ayvalar hafif yumuşayınca şekerini dökerek ağzı açık olarak hararetli ateşte kaynatınız(reçelin rengi açık ise ateşi hafifletip kaynatınız, istediğiniz kıvama gelince ateşi çoğaltabilirsiniz).
Kıvamının gelmesine yakın 1 limon suyu sıkıp 3-4 taşım kaynatınız.
Ateşten alıp köpüklerini temizleyerek sıcakken kavanoza boşaltınız.
Soğuyunca kapağını sıkıca örtünüz.


Ayva Reçeli Tarifi

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi

Kuru Kayısı Reçeli Tarifi
Kuru Kayısı Reçeli Tarifi

Malzemeler

500 gram kuru kayısı
500 gram(2,5 su bardağı)şeker
1 limon

Tarif

Kayısıları yıkayıp bol ılık su ile akşamdan ıslatınız.
Ertesi gün sudan çıkarıp tekrar yıkayınız.
Üzerini fazla örtmeyecek kadar suyla bir tencerede orta hararetli ateş üzerinde ağzı kapalı olarak hafifçe haşlayınız.
Kayısılar yumuşayınca şekeri dökünüz.
Kıvamı gelinceye kadar ağzı açık olarak kaynatınız.
Kıvamının olmasına yakın 1 limon suyunu sıkıp tekrar 3-4 taşım kaynatınız.
Ateşten indirip köpüklerini alınız.
Kavanoza sıcakken boşaltıp, soğuyunca kapağını kapatınız.


Kuru Kayısı Reçeli Tarifi

Tuzlu Kurabiye Tarifi

Tuzlu Kurabiye Tarifi
Tuzlu Kurabiye Tarifi

Malzemeler

1/2 paket margarin
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı su
1/2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 çay kaşığı mahlep(arzuya göre)
Aldığı kadar un
Üzeri için
1 yumurtanın sarısı
susam ve çörekotu

Tarifi

Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin un hariç diğer diğer tüm malzemelerle iyice karştırılır.
Un hamura yedire yedire eklenir.
Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edilene kadar un eklenmeye devam edilir.
Hamur kıvama gelince istenilen şekil verilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülür.
Çörekotu ve susam da serpiştirilerek 175 derecelik fırında yaklaşık 1/2 saat pişirin.


Tuzlu Kurabiye Tarifi