Ispanaklı Börek Tarifi

Ispanaklı Börek Tarifi
Ispanaklı Börek Tarifi

Malzemeler

6 yufka
1 kg ıspanak
1 kuru soğan
1 kase peynir
3 yumurta
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı

Öncelikle ıspanakları temizleyip iyice yıkayalım ve hiç su koymadan tencereye koyup ağzını kapatalım ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar bekleyip tencereden alıp suyunun süzmesi için kevgire koyalım.
Soğanları doğrayıp yağda kavuralım içine doğradığımız ıspanakları koyalım ve peyniri pul biberi ekleyip karıştıralım iç malzememiz hazır .
Yumurtayı ,sütü ve yağı derin bir kaseye koyup çırpalım .
1 yufkayı açalım üçye birini kesip alalım kalan yufkaya yumurtalı karışımdan sürelim ikiye katlayalım ıspanağı her tarafına serpiştirelim ve rulo yapı tepsiye uzun uzun koyalım. kesip ayırdığımız yufkalarında 3 tanesini yanyana koyup karışımı sürelim ıspanakları koyup onlarıda rulo yapalım ve tepsiye dizelim bütün yufkalar bitince artan yumurtalı karışımı böreklerin üzerine sürüp 200 derecede kızarana kadar pişirelim.
Böreklerin biraz yumuşaması için diğer tepsiyi üzerine örtebiliriz.
AFİYET OLSUN…………………


Ispanaklı Börek Tarifi

Neskafeli Kek Tarifi

Neskafeli Kek Tarifi
Neskafeli Kek Tarifi

Malzemeler

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Üzeri için
1 su bardağı soğuk süt + 1 tatlı kaşığı neskafe
1 paket çikolatalı puding + 500g süt

Yapılışı

Yumurta ile şeker çırpılır, su sıvı yağ konur ve karıştırılır daha sonra un, kabartma tozu eklenerek yağlanmış fırın kabına dökülür.
Bu ölçü yuvarlak borcam veya kare borcam için yeterli.175 derece fırında alt ısıtıcı+fan ayarında üstü çok hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Fırından çıkınca 1 su bardağı sütün içerisine karıştırılmış 1 tatlı kaşığı neskafe ile kek ıslatılır.
Neskafeli süt kekin üzerine kaşık kaşık ökülmelidir.1 paket puding üzerindeki tarife göre hazırlanır ve biraz ılyınca kekin üzerine dökülür.
Dolapta 2-3 saat kadar bekletildikten sonra servis edilir Bu keki yapıp tadına baktığınızda sürekli yapacaklarınızın listesine alacağınızdan eminim .
Afiyet Olsun


Neskafeli Kek Tarifi

Sirkeli Poğaça Tarifi

Sirkeli Poğaça Tarifi
Sirkeli Poğaça Tarifi

Malzemeler

1 paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin (250 gr) (becel kullandım)
1 su bardağı yoğurt
yarım çay bardağı sıvıyağ
yarım çay bardağı sirke
yarım çay bardağı şeker
2 yumurta (birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine istediğiniz bir harç

Yapılışı

1. Un hariç tüm malzemeyi güzelce karıştırın.
2. Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın.
3. Hamuru üzerini örterek 10 dakika dinlendirin, sürenin bitiminde tekrar yoğurun.
4. İstediğiniz bir içi kullanarak yuvarlak yada elips şekiller verin ve poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine dizin.
5. Üzerine yumurta sarısı sürün, susam serpin ve önceden ısınmış 180 dereceli fırında pişirin.


Sirkeli Poğaça Tarifi

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi
Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

Malzemeler

1 kg kereviz
2-3 adet havuç
1 büyük patates
1 baş kuru soğan
1 adet portalalın taze sıkılmış suyu
3-4 adet küp şeker
tuz
zeytinyağı

Yapılışı

1. Kerevizi patatesi ve havucu temizleyip küp küp kesin.Kereviz yapraklarının körpe olanlarını ayırın kerevizle birlikte pişireceğiz. Kerevizin diğer yapraklarını bir kenara kaldırın atmayın .
2. İnce çentilmiş soğanı zeytinyağında havuçlarla birlikte kavurun.Havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
3. Kerevizi ve patatesi ilave edip tuzunu ve şekerini koyduktan sonra 1 adet portakalın taze sıkılmış suyunu sebzelerin üzerinde gezdirin.Sebzelerle yanı hizaya gelecek kadar su koyun.Bu aşamada dilerseniz 1 yemek kaşığı unu portakal suyunu yemeğe eklemeden önce sebzelerin üzerine serpebilirsiniz.
4. Ocağı kısın.Evinizde varsa yemeğin hemen üzerine yağlı fırın kağıdı ile örtün.
5. Patatesler ve havuçları kontrol edin ezilebilir halde iseler yemeğimiz pişmiş demektir.
6. Soğuk servis edin.


Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

Bonfile Linguini Tarifi

Bonfile Linguini Tarifi
Bonfile Linguini Tarifi

Malzemeler

80 gr. bonfile
• 3 adet kestane mantarı
• 1 çay bardağı sos
• 1/4 adet soğan
• 1 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı krema
• 110 gr. makarna
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1/6 bağ taze nane
• 6 tane zeytin
• 4 adet domates

Yapılışı

Soğan ve sarımsağı tavada çevirin. Jülyen doğranmış bonfile ilave edin. Mantar ve zeytinyağını ekleyerek soteleyin. Demiglas sos koyun ve pişirin. Krema ilave ederek lezzetlendirin.
Haşlanmış lingunie makarna ile karıştırın. Çukur tabağa koyup, taze nane ve çeri domates ile süsledikten sonra servise sunun


Bonfile Linguini Tarifi

Tzatziki Tarifi

Tzatziki Tarifi
Tzatziki Tarifi

Malzemeler

3 çorba kaşığı. zeytinyağı
1 çorba kaşığı. sirke
2 diş sarımsak, ince kıyılmış
1 / 2 tk. tuz
1 / 4 çay kaşığı. beyaz biber
1 su bardağı yoğurt( yunanca, gergin)
1 bardak ekşi krema
2 salatalık, soyulmuş ve doğranmış seribaşı
1 tk. taze kıyılmış dereotu

Yapılışı

zeytinyağı, sirke, sarımsak, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın.
bir çırpma teli kullanarak, ekşi krema ile yoğurt karışımını.
iyice karıştırın içine zeytinyağı ı ekleyin.
salatalık ve kıyılmış dereotu ekleyin.
Servis yapmadan önce en az iki saat soğutun.


Tzatziki Tarifi

Tas Kebabı Tarifi

Tas Kebabı Tarifi
Tas Kebabı Tarifi

Malzemeler

600 gr Kuzu kuşbaşı
30 gr margarin
100 gr Soğan
1 Çorba kaşığı Domates salçası
1 tatlı kaşığı Tuz
Baharat torbası
1.5 bardak Su

Yapılışı

Ön hazırlık olarak soğanı ayıklayıp, kuşbaşı doğrayın.
Yağı, orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin.
Yağ kızmaya başlayınca kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin.
Ateşi açın. Etleri bir kevgirle ara sıra karıştırarak, 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar sote edin.
Soğanı tenceredeki etlere ilave edin.
Yine ara sıra karıştırarak, birkaç dakika daha pişirin.
Salçayı katın.
Ara sıra karıştırmaya devam ederek, birkaç dakika da salçayı kavurun.
Tuzunu serpin.
Baharat torbasını ilave edin.Ateşi kısın.
Tencerenin üzerine bir tas kapayın, 1 bardak sıcak suyu, tasın kenarından dökün.
Tencerenin kapağını sıkıca örtün.
Kebabı, ağır ateşte 8-10 dakika pişirin.
Tenceredeki malzeme suyunu çekince, kalan 1 1/2 bardak sıcak suyu koyup, yine ağır ateşte, yaklaşık 20 dakika, etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu süre içinde, ara sıra tencerenin kapağını açıp, etlerin pişip pişmediğini kontrol edin. Gerekirse pişirme süresini uzatın.
Bu arada kebab suyunu çekecek olursa, bir miktar sıcak su ilave edebilirsiniz.
Kebabın, tencereyi ateşten aldığınızda, yaklaşık 1 bardak salçası olmalıdır.


Tas Kebabı Tarifi

Et Haşlama Tarifi

Et Haşlama Tarifi
Et Haşlama Tarifi

Malzemeler

1 Kg Koyun Eti (Kemikli Parça Et)
3 Adet Havuç
3 Adet Patates
2 Adet Limon Suyu
3 Adet Soğan
5-6 Su Bardağı Su
Tuz , Karabiber

Yapılışı

5-6 bardak suyu kaynatalım.
Parçalanmış eti, kaynayan suya atıp, doğranmış havuç, patates ve iri doğranmış soğanı ilave edelim.
Tuzunu ve karabiberini ayarlayalım.
Kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
Tencerede etler yumuşayana kadar pişirelim.


Et Haşlama Tarifi

Fındıklı Kurabiye Tarifi

Fındıklı Kurabiye Tarifi
Fındıklı Kurabiye Tarifi

Malzemeler

250 gr margarin
2 yumurta
2 yumurta sarısı ( biri içine, biri üstüne)
1 çay bardağı süt
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı karbonat- limonla erit
50 gr dövülmüş fındık ( 1 çay bardağı)
2 çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un

Yapılışı

Yağı oda sıcaklığında eritin, hamuru yapacağınız kaba alın.
Şeker ve yumurta ile eliniz yardımıyla iyice karıştırın, daha sonra süt,fındık ve unu ( karbonatı una limon sıkarak ekleyin) ilave edip tamamen karışana ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurun bir kısmını ( 1 avuç içi kadar) ayırıp kakao ilave edin.
Yoğurduğunuz hamurdan bezeler koparıp yuvarlayın.
Ortasına parmağınızla bir delik açın.
Daha sonra kakaolu hamurdan ufak toplar yapın.
Yuvarladığınız bezelerin ortasına kakaolu toplardan yerleştirin.
Üstüne yumurta sarısı sürüp, fırında 180 derecede 15 dak. pişirin.
Fırını söndürdükten sonra 2-3 dakika da içinde bekletin sertleşsin.
Sonra alıp servis yapabilirsiniz.
Bu tarifteki yağ miktarı fazla gelirse azaltarak da tarifi deneyebilirsiniz.


Fındıklı Kurabiye Tarifi

Kabaklı Yufka Böreği Tarifi

Kabaklı Yufka Böreği Tarifi
Kabaklı Yufka Böreği Tarifi

Malzemeler

1 kg kabak
1 lt süt
3 yumurta
1-2 tatlı kaşığı toz şeker
4 yufka
Ayçiçek yağı

Yapılışı

Kabakların kabuğunu sıyırıp, yıkayıp rendeleyin.
İçine yumurtayı kırın şekeri de ekleyin.
İç malzeme hazır olmuş oluyor.
Pişireceğiniz kaba yufkayı yerleştirin.
En alt kata koyduğunuzu kabın kenarlarından dışarı taşırabilir, en üstü yaydığınız da kapamak için kullanabilirsiniz.
Böylece pişerken malzemeniz dışarı akmaz.
Her katın arasına kabağı çiğ olarak koyun.
Kabağı yaymadan önce bir çorba kaşığı yardımıyla sütü ve yağı dökün.
Her kata malzemeyi eşit olarak dağıtın.
Fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.


Kabaklı Yufka Böreği Tarifi

Mercimek Köftesi Tarifi

Mercimek Köftesi Tarifi
Mercimek Köftesi Tarifi

Malzemeler

1 su bardağı çiğ köftlelik bulgur
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 demet taze soğan
1 çorba kaşığı biber salçası ( tepeleme)
1 baş kuru soğan
½ demet maydanoz
1 çorba kaşığı kimyon ( silme)
½ su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber
İsteğe göre pul biber

Yapılışı

Mercimeği üç bardak suyla eriyene kadar haşlayın.
Ocağı kapatın, bulguru ilave edin.
Karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakın.
15-20 dak sonra salça, kimyon, tuz ve karabiberi ilave edip iyice karıştırın.
Diğer tarafta taze ve kuru soğanları küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında eriyene kadar kavurun.
Bu karışım biraz ılınınca mercimekli karışıma yedirin.
Maydanozu ince kıyıp, karıştırın ve hepsini 5 dak yoğurun.
Elinizle küçük parçalar koparıp avucunuzun içinde hafifçe sıkarak şekillendirip servis edin.


Mercimek Köftesi Tarifi

Alt Üst Böreği Tarifi

Alt Üst Böreği Tarifi
Alt Üst Böreği Tarifi

Malzemeler

2 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
100 gr. ayçiçek yağı
100 gr. krema
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar kek unu
Üstüne sürmek için bir yumurtanın sarısı
Susam

Yapılışı

Hamuru karacağınız kaba yağı ve kremayı koyup tel çırpıcı ile karıştırın.
2 yumurtayı kırın, yoğurdu ekleyin.
Hepsini tel çırpıcı ile iyice karıştırın.
Un ve tuzu ekleyip, artık koyulaşan hamuru elle toparlamaya başlayın.
Çok güzel yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz.
10-15 dakika hamuru dinlendirip, tezgahın üstüne alın ve hamuru ikiye bölün.
Bir parça diğerinden hafifçe büyük olsun.
Un ve oklava yardımıyla biraz büyütüp yapacağınız tepsinin altına hamurun yarısını kenarlarını hafif yukarı doğru bastırarak yerleştirin.
Üstüne hazırladığınız içi yayın.
Diğer hamuru da açıp üstüne koyun.
Üstüne yumurta sarısını fırça yardımıyla sürüp, susam serptikten sonra önceden ısıttığınız fırında 180 derecede 30-35 dakika pişirin.


Alt Üst Böreği Tarifi

Patates Salatası Tarifi

Patates Salatası Tarifi
Patates Salatası Tarifi

Malzemeler

4 adet patates
2 adet havuç
2 adet limon
Dereotu
Maydanoz
Sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı

Patatesleri suda haşla, kabuklarını soyup ez.
Havucun kabuklarını ayıklayıp rendenin ince tarafından rendele.
Ağız tadına göre limon, tuz ve zeytinyağını ekle.
Patatesler ılık iken eklersen daha güzel bir tat elde edersin.
İstediğin miktardaki maydanoz ve dereotunu da ince kıyıp ekle ve iyice karıştır.
İlk yaptığında tadını ayarlamak için limon ve zeytinyağını azar azar ilave edip istediğin kıvamı yakalayabilirsin.
Karışımı bir salata kabına boşaltıp üstüne çatalla şekil verebilir, maydanoz ve zeytin ile süsleyebilirsin.


Patates Salatası Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi

Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi
Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi

Malzemeler

8 adet patlıcan
3 adet domates
5-6 adet çarliston/sivri biber
3-4 diş sarımsak
Limon
Zeytinyağı
Tuz
Maydanoz

Yapılışı

Patlıcanları ateş üzerinde közleyin. Mangalda veya ocakta ızgara üstünde közleyebilirsiniz.
Közlendiğini nasıl anlayacaksınız? Piştiğinde patlıcan söner gibi oluyor ve içindeki su kaynayıp buhar çıkmaya başlıyor. O zaman ateşten alabilirsiniz. Tabii çevire çevire közlüyorsunuz.
Közledikten sonra patlıcanın kabuklarını soymak gerekiyor.
Eğer ateşten aldığınız patlıcanları gazete kağıdının arasına koyarsanız kabukları daha rahat ayıklayabilirsiniz.
Musluğu açıp suyu incecik akıtın ve elinizi ıslattığınız kadarıyla kalan ufak kabukları da sıyırın. Patlıcanları suya tutmayın, tadı kaçmasın. Rengi açık olsun isterseniz limon suyuna yatırın. Beklerken kararmasınlar.
Diğer tarafta domates ve biber ekleyecekseniz onları da ateşte közleyip, kabuklarını soyduktan sonra ufak ufak doğrayın. (Domatesi biz közlemeden de ekliyoruz, her defasında da biber ilave etmiyoruz. )
Maydanozu da ince ince kıyın.
Patlıcanları doğrama tahtasına alın ve rahmetli Özcan teyzemin bana öğrettiği gibi patlıcanları didmeniz gerekiyor.
Yani bıçağı bastırıp ileri doğru sıyırarak patlıcanı ezerek koparın.
Bunu kısa aralıklarla yapacaksınız, böylece uzun uzun saçaklanmamış olacak.
En son közleme kabında pişirdiğim patlıcanlar lokum gibi oldu ve bu didme işlemini çok kolay yapabildim.
Sarmısakları ayıklayıp tuz ile birlikte havanda dövün ve bütün malzemeyi bir araya getirip karıştırın.
Özellikle ızgara köfte ve etin yanına çok yakışan bir mezedir.
Tabii bir de rakı açtınız mı, değmeyin keyfinize…


Közlenmiş Patlıcan Salatası Tarifi