Güllaç Tarifi

Güllaç Tarifi
Güllaç Tarifi

Malzemeler
- 1 paket güllaç ( 10-12 adet yaprak yeterlidir kalınlığı size kalmış)
- 2.5 lt süt ( Yarım yağlı tercih edin ağır olmaz )
- 1 paket sakızlı muhallebi
- 3 su bardağı toz şeker
- Üzerini süslemek için arzuya göre; nar, ceviz, antep fıstığı tozu, file fındık ve türevleri :)

Yapılışı

2 litre süt ve şeker tencereye alınır,çok kaynar olmayacak şekilde ısıtılır.Süt çok aşırı sıcak olmamalı güllaç yaprakları hamur gibi olur.
Yarım litre süt ile sakızlı muhallebi pişirilir.
Dikdörtgen büyük boy borcama güllaç yapraklarını kırarak yerleştiriyoruz.üzerine kepçeyle süt gezdirilir.Her yaprakta aynı işlemi tekrarlıyoruz.
Orta kısmına geldiğimizde sakızlı muhallebiyi yayıyoruz yaprakları dizmeye devam ediyoruz…aralarına ceviz koyabilirsiniz.
En son kalan süt güllacın üzerine gezdirilir.isterseniz kalan sütü dökmeden önce 1 yemek kaşığı gül suyu ilave edebilirsiniz.
Buz dolabında bir kaç saat dinlendikten sonra üzerini malzemelerle süslenir…
Yaptığınız gün servis etmeyecekseniz üzerine streç çekmeyi unutmayın üst tabakası kuru ve sertleşir.

Afiyet olsun…


Güllaç Tarifi

Salçalı Spagetti Tarifi

Salçalı Spagetti Tarifi
Salçalı Spagetti Tarifi

Malzemeler

1 paket spagetti
1/4 paket margarin
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tuz
2 çay kaşığı nane

Yapılışı

Çelik bir tencereye 2,5 lt. su ilave edilir yüksek ateşte kaynatılır.
Kaynamaya yakın suya tuz ve1/2 su bardağı zeytinyağıeklenir, kaynadıktan sonra spagettimizi kırmadan suya atarız 10 dakika karıştırarak pişiririz.
Teflon tavada margarini kalan zeytinyağını hafif kızdırıp ateşten alıp salça ve nanemizi atar iyice karıştırırız.
Pişen spagettiyi süzgeçte soğuk su ile yıkayıp tencereye bırakırız üzerine sosumuzu ilave eder karıştırırız. Spagettimiz servise hazırdır.


Salçalı Spagetti Tarifi

Kremalı Lahana Çorbası Tarifi

Kremalı Lahana Çorbası Tarifi
Kremalı Lahana Çorbası Tarifi

Malzemeler

3 yaprak lahana
2 çorba k.un
1 su b.krema
1 çorba k.tereyağı
maydanoz
su
tuz

Yapılışı

Lahanaları incecik doğrayın. Üzerini geçecek kadar su koyarak 5 dakika haşlayın. Diğer tarafta başka bir tencerede tereyağını eritin. Üzerine unu ekleyerek kavurun. Biraz kavurduktan sonra üzerine önce biraz soğuk su ekleyin. Lahanalar pişince su ile beraber terbiyenin olduğu tencereye ekleyin. Daha sonra üzerine kremayı da dökerek birkaç dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Kremanız yoksa 1 su bardağı süt ekleyerek de yapabilirsiniz.


Kremalı Lahana Çorbası Tarifi

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi

Kremalı Mantar Çorbası Tarifi

Malzemeler

250 gr taze mantar
1 limon suyu
1 çorba kaşığı margarin
4 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
2 kahve fincanı un
2-3 dal maydanoz
Tuz

Yapılışı

Mantarları temizleyip dilimleyin. Kararmaması için limonlu suyun içerisinde bekletmenizi tavsiye ediyoruz.
Margarini tencerede kısık ateşte eritin. Mantarları limonlu sudan alıp margarine ekleyin ve kavurun. Et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Süt ile unu bir kapta çırpın. Sürekli karıştırarak kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş ekleyin. Tuz ilave edip kısık ateşte 20 dakika pişirin.Maydanozu yıkayıp ince ince doğrayın.Çorbayı kaselere paylaştırıp maydanoz serpin ve sıcak olarak servis yapın.


Kremalı Mantar Çorbası Tarifi

Bazlama Tarifi

Bazlama Tarifi
Bazlama Tarifi

Malzemeler

4 bardak un
1.5 bardak ılık su
1.5 çay kaşığı kuru maya veya 1/4 paket yaş maya
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Bazlama Hamurunun Yapılışı
Mayayı, tuzu ve şekeri ılık suda eritin. Karışıma unu ekleyip yumuşak bir kıvamda (kulak memesi denilen kıvam) yoğurun.
Hamurun üstünü ıslak nemli bir bez ile örtün. Yaklaşık 2-2.5 saat, hamur iki katına çıkıncaya kadar oda sıcaklığında dinlendirin.Hamur istenilen ölçüde mayalandığında, bazlama yapımına başlayabilirsiniz.
Bazlama Yapılışı
Hamuru 5 parçaya ayırıp yuvarlak beze yapın.. Bezeleri ıslak nemli bir bezin üstüne koyup üstlerini yine ıslak nemli bir bez ile örtün. Hamuru, ıslak nemli bezin üzerinde dinlendirmek, hamurun daha fazla kaparmasını ve içini çekmesini sağlıyor. Bezeleri 10 dakika dinlendirdikten sonra yaklaşık yarım santim incelikte yuvarlak açın. Bu işlem için ellerinizi kullanmak daha pratik olacaktır. Tekrar ıslak nemli bezin arasına koyup 10 dakika daha dinlendirin.
Hamur hazır olduğunda teflon tavayı orta büyüklükteki ocağınızda, kısık ateşte ısıtın ve hamuru tavaya koyun. Bir dakika kadar bekletip ardından ıspatula ile sürekli çevirerek ya da sağa sola oynaratak pişirin. Bu işlem, bazlamanın daha güzel pişmesini ve bazlama ekmeğinini tavaya yapışmamasını sağlar.


Bazlama Tarifi

Hamsi Mücveri Tarifi

Hamsi Mücveri Tarifi
Hamsi Mücveri Tarifi

Malzemeler

- 1 Avuç Ceviz
- 1 Tutam Dere Otu
- Yarım Kg Hamsi
- Yarım Çay kaşığı Kimyon
- 1 Çay kaşığı Kırmızı Pul Biber
- 1 Tutam Maydanoz
- 1 Yemek kaşığı Mısır Unu
- 5 Adet Taze Soğan
- 1 Yemek kaşığı Un
- 2 Adet Yumurta
- Kararında Karabiber, Sıvı Yağ, Tuz

Hazırlanışı

Hamsilerin başlarını ve kılçıklarını temizleyin.İyice yıkayıp suyunu süzün ve küçük doğrayın. Taze soğanı,dereotu ve maydanozu ince kıyın. Geniş bir kaba yumurtaları kırıp çırpın.Taze soğan,dereotu,maydanoz ,ceviz ve hamsiyi koyup karıştırın.Pul biber,kimyon,tuz ve karabiberle baharatlandırın.Un ve mısır ununu ekleyerek kıvam verin. Tavada yağı kızdırın.Hazırladığınız karışımı dökerek omlet gibi arkalı önlü pişirin..Çevirirken üstüne mısır unu serpin. Aynı şekilde tüm malzemeyi bir fırın kabına dökerek fırında da pişirebilirsiniz.


Hamsi Mücveri Tarifi

Portakallı Somon Tarifi

Portakallı Somon Tarifi
Portakallı Somon Tarifi

Malzemeler

- 2 Çay kaşığı Kişniş
- 1 Dilim Limon
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
- 1 Dilim Portakal
- 1 Adet Portakal Kabuğu Rendesi
- 1 Adet Somon
- 2 Çay kaşığı Toz Şeker
- 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
- Kararında Karabiber, Tuz

Sosu İçin

- 100 Gr Donmuş Bezelye
- 250 ml Su
- 1 Demet Tere
- 1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
Hazırlanışı

Somon filetoları bol suyla yıkayıp süzdürün. Derin bir kabın içerisinde somon, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve tuzu karıştırın. Dinlenmesi için 20 dakika bekletin. Tavaya zeytinyağını alıp kızdırın. Somonları portakal sosundan süzdürerek tavaya alın. Her iki tarafını kızartın. Karabiber serperek servis yapın.


Portakallı Somon Tarifi

Sütlaç Tarifi

Sütlaç Tarifi

Türk mutfağının demirbaş tatlılarından Sütlaç Tarifi.
Sütlaç Tarifi

Malzemeler

1 kg soğuk süt
1.5 çay bardağı pirinç
1 litre su
2 yemek kaşığı pirinç unu
2.5 su bardağı toz şeker
üzerine tarçın

Yapılışı

1.5 çay bardağı pirinci yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun.
Pirinçler uzayıp bıraktığı suyu çekene kadar pişirin.
Soğuk sütü ekleyin.
1-2 defa karıştırıp, kaynamasını bekleyin.
Bu arada bir kasede 2 yemek kaşığı pirinç ununu 1 su bardağı soğuk su ile ezin. Tencerede kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kaseye ekleyin.
Pirinç unu ılınmış olmalı.
Pirinç ununu tencereye ekleyin, arasıra karıştırarak 10 dk kadar pişirin.
2.5 su bardağı toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım kaynatın.
Sütlacı kaselere paylaştırın soğuyunca üzerlerine tarçın serpin.


Sütlaç Tarifi

Portakallı ve Haşhaşlı Kek Tarifi

Portakallı ve Haşhaşlı Kek Tarifi
Portakallı ve Haşhaşlı Kek Tarifi

Malzemeler

Keki İçin
3 Yumurta
1 Su B. Toz Şeker
1 Su B. Mor Haşhaş
1 Çay B. Sıvıyağ
1 Çay B. Su
1 Çay B. Hindistan Cevizi
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
2 Su B. Un
Portakal Peltesi İçin
5 Portakal
1 Çay B. Toz Şeker
1 Çorba K. Nişasta

Yapılışı

Genişçe bir kaba şekerimizi koyup yumurtaları kırıyoruz.
Çırpıcıyla yüksek hızda köpürtüyoruz.
Üzerine su ve yağ ekleyip biraz daha karıştırıyoruz.
Un, kabartma tozu, vanilya, haşhaş ve hindistan cevizini ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.
Bir portakalın kabuğunu da rendeliyoruz.
Hepsini karıştırdıktan sonra harcımızıbir borcamın içine döküyoruz.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Sosu hazırlamak için kabukları soyulmuş portakalların suyunu sıkıyoruz.
Şekeri ve nişastayı da soğuk portakal suyunun içine ekleyip ocağa koyarak pelte kıvamında pişiriyoruz.
Pişirdiğimiz pelteyi kekin üzerine sıcakken döküyoruz.
Ve soğumaya bırakıyoruz.
Üzerini Hindistan ceviziyle süslüyoruz.
afiyet olsunn…


Portakallı ve Haşhaşlı Kek Tarifi

Çikolata Soslu Harika Muffin Kek Tarifi

Çikolata Soslu Harika Muffin Kek Tarifi
Çikolata Soslu Harika Muffin Kek Tarifi

Malzemeler

3 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket karbonat
1 paket kakao(25 gr)
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Üzeri İçin
Hazır çikolata sosu

Yapılışı

Şeker ile birlikte yumurtaları iyice çırpın.
Daha sonra süt, sıvıyağ, ve kakaoyu ekleyin karıştırın.
En son olarak karbonat ve unu eleyerek ekleyin iyice karıştırın.
Hazırlanan kek hamurunu muffin kalıplarına paylaştırın ve önceden Kısıtılmış fırında pişirin. kekler soğuyunca üzerini çikolata sosu ve antep fıstığıyla süsleyin.


Çikolata Soslu Harika Muffin Kek Tarifi

Üzümlü Kurabiye Tarifi

Üzümlü Kurabiye Tarifi
Üzümlü Kurabiye Tarifi

Malzemeler

-1/2 paket margarin
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 su bardağı üzüm
-2 yumurta (Birinin sarısını üzeri için ayırın)
-1/2 su bardağı şeker
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-aldığı kadar un

Yapılışı

-bütün malzemeleri karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
-hamuru merdaneyle 0,5 cm kalınlığında açın.
-istediğiniz kalıplarla keserek üzerine yumurta sarısı sürün.
-önceden ısıtılmış fırında pişirin.


Üzümlü Kurabiye Tarifi

Şerbetli Un Kurabiyesi Tarifi

Şerbetli Un Kurabiyesi Tarifi
Şerbetli Un Kurabiyesi Tarifi

Malzemeler

250 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 yumurta (sarısı içine,akı üzerine)
1.5 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı ılık su
1.5 su bardağı dövülmüş fındık
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3.5 – 4 su bardağı un
Şerbeti
2.5 su bardağı şeker
2 su bardağı su

Yapılışı

Tereyağ,yumurta sarısı,nişasta,şeker,ılık su, sıvıyağ, fındık, kabartma tozu, vanilya ve un karıştırılarak yoğrulur. Un ilavesini kontrollü yapın. Yumuşak bir hamur olacak.
Hamuru ikiye ayırın. Herbir hamuru uzunlamasına yuvarlayın ve yumurta akını üzerine sürdükten sonra verev olarak kesin ve tepsiye dizin.
Şerbet malzemelerini karıştırın ve pişirin.
Kurabiye soğuk şerbet ılık olacak şekilde kurabiyeleri şerbetin içine atın ve bekletmeden hemen alarak servis tabağına koyun.
Üzerine şam fıstığı dökerek servis yapın.


Şerbetli Un Kurabiyesi Tarifi

Mahlepli Tuzlu Kurabiye Tarifi

Mahlepli Tuzlu Kurabiye Tarifi
Mahlepli Tuzlu Kurabiye Tarifi

Malzemeler

1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı şeker
125 gr. margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Yarım limon suyu
aldığı kadar un
2 yumurta

Yapılışı

Kurabiyelerimizi hazırlamadan önce hamurumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Bir kabın içerisine yumurtayı kırıp döküyoruz, yumurta akınıda unutmayın. Daha sonra malzeme listesinde verdiğimiz malzemeleride yumurtanın üzerine ekleyin ve yavaş yavaş yoğurmaya başlayın.
Yoğurma işleminizi bitirdikten sonra kurabiyelerinizi ısıtacağınız bir tepsinin üzerine yağlı kağıdınızı serin ve üzerine elinizle şekil verdiğiniz hamurları yerleştirin. Aralarında mesafe bırakmaya özen gösterin.
Hamurlarınızı tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine başka bir kasede hazırladığınız yumurta sarısını sürün. Sürdükten sonra üzerine susam serperek, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında iyice pişirin.


Mahlepli Tuzlu Kurabiye Tarifi

Farklı ve Güzel Un Kurabiyesi Tarifi

Farklı ve Güzel Un Kurabiyesi Tarifi
Farklı ve Güzel Un Kurabiyesi Tarifi

Bu tarif diğer un kurabiyelerinden biraz daha farklı. Çiçek ekmek tarzında kurabiyeler de yapmak mümkün bu tarifle. Afiyetler olsun :)

Malzemeler

1 paket margarin (Oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
5 yemek kaşığı pudra şekeri
2 -3 kaşık kakao
aldığı kadar un
Üzeri için

Pudra şekeri

Yapılışı

Kakao hariç tüm malzemeleri karıştırın ve yoğurun.
Hamuru ikiye bölün ve yarısına kakao katın.
Hamurlardan istediğiniz şekilleri hazırlayın.
Küçük misketler hazırlayarak çiçek şekli verdim.
Beyaz olandan bir parça aldım ve dikdörtgen şeklinde uzattım. Üzerine de aynı şekilde kakaolu olandan koyup rulo şeklinde sardım. 2 şer cm halinde kesip ve avuç içinde yuvarlayın.
önceden ısıtılmış fırında üzerleri fazla kızarmadan pişirin beyaz kalsın.
üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.


Farklı ve Güzel Un Kurabiyesi Tarifi