Sarma Güllaç Tarifi

Sarma Güllaç Tarifi
Sarma Güllaç Tarifi

Malzemeler

1lt süt
1 bardak toz şeker
6 yaprak güllaç
200 gr ceviz

Yapılışı

Önce cevizleri havanda dövüp hazır et.
Bir kenara koy.
Çok fazla inceltme, hafif iri kalsın. Yerken ağıza gelsin.
Sütün içine şekeri ekle, karıştıra karıştır erit, ateşin üstüne al, tencerenin kenarlarından hafif kımıldamaya başlayınca ateşi söndür. Yani fokur fokur kaynatma.
Diğer yanda güllaçları ıslatmak için geniş bir tepsi bul.
Bir tarafına destek koyarak tepsiye hafif bir meyil ver.
Güllaç yaprağını koy, parlak yüzü altta kalsın.
Yarısını 1 kepçe süt dökerek ıslat.
Diğer yarıyı üstüne katla bir kepçe daha süt dök.
Elinle bastır iyice emsin.
Böylece parlak yüz dışta oldu.
Islattığın güllaç yaprağını tepsinin içinde yukarı doğru kaydır ki sütün içinde kalıp daha fazla erimesin.
1 çorba kaşığı cevizi katladığın güllaç yaprağının üstüne dök ve rulo halinde kıvır.
Kıvırma işlemi bitince kendi etrafında döndürerek gül şekline getir ve kaba al.
Yaprakların hepsine teker teker aynı işlemi uygula.
Kabın içine aldıkça 1 kepçe süt de üstüne dök.
Üzerine tepsi kapa. Sütü iyice emince servis yapabilirsin.
Tabii ki buzdolabında soğut ve sakla. Dışarda kalmasın.
İstersen üstünü ayrıca cevizle süsleyebilirsin.
Afiyet şeker olsun.


Sarma Güllaç Tarifi

Aşure Tarifi

Aşure Tarifi
Aşure Tarifi

Malzemeler

½ kg buğday
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 avuç dolusu kuru üzüm
7-8 adet kuru kayısı
7-8 adet kuru incir
1/3 Portakalın kabuğu
7-8 adet kestane
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1,5 kg şeker
Süslemek için
Fındık
Ceviz
Nar
Kuş üzümü
Şam fıstık
Dolmalık fıstık
Susam

Yapılışı

Bir gece önceden, buğdayı üzerini bir parmak geçecek şekilde su ilave ederek hafif tıkırdayana kadar kaynatın, ateşi söndürün ve tencerenin kapağını kapatın.
Sabaha kadar bu şekilde beklesin.
Suyumuz oda sıcaklığında içme suyu olmalı.
Nohut ile fasulyeyi de akşamdan ıslatıp, kaynatın ve ağızda dağılacak hale gelince altını kapatıp, sularını süzüp bekletin.
Kuru miktarlar pişince çoğaldığı için malzemede pişmiş miktarı verdi ablam.
Sizde ona göre ayarlayın.
Kayısı incir ve üzümü ayrı ayrı kaplarda ılık suda sabaha yani aşureye katana kadar bekletin.
Kestaneyi de haşlayıp kabuklarını soyun hazır olsun.
Sabahleyin buğday tenceresinde hiç su kalmadığını ve buğdayların tencerenin yarısına kadar yükseldiğini göreceksiniz.
Tencerenin bitimine üç parmak kalana kadar su ilave edip ,ateşin üstüne alın. Kısık ateşte yaklaşık bir- birbuçuk saat arası pişirin.
Beş dakikada bir karıştırın, yoksa dibi tutar.
Bu arada tencereniz de yeterince büyük olmalı.
Bu şekilde buğdaylar ağızda dağılana kadar pişirin.
Fık fık yapınca nohut ile fasulyeyi ilave edin.
Buğdaylar su çektiği için bir miktar da soğuk su ilave edin.
Soğuk su dağılmasını sağlıyor, sıcak su konursa toplanır.
Tadarak, piştiğini yani kıvama geldiğini anlayınca incirin suyunu döküp, kuru kayısı ve kuru üzümü suları ile birlikte tencereye koyun. Kestaneyi ve portakal kabuğunu da minik minik doğrayarak ilave edin.
Biraz karıştırıp pişirmeye devam edin, üzümler yukarı çıkınca şekeri yavaş yavaş ilave edin. Öncelikle 1 kilo şekeri karıştıra karıştıra ekleyin ve tadına bakın. Ağız tadına göre 1,5 kg ya kadar şeker ilave edebilirsiniz.
Gidip gelip karıştırın.
Dip tutmasına izin vermeyin.
Üstü kaymaklanmaya başlayınca piştiğini kontrol edin.
Eğer gözünüze sulu gelirse, 1 tatlı kaşığı mısır nişastasını su ile ezip, yavaş yavaş aşureye ilave edin.
Hafif karıştırıp altını kapayın.
Sıcak veya ılık iken kaplara boşaltın.
İyice soğuduktan sonra yukarıda sayılan malzemelerden istediğinizle üstünü süsleyin.
Bu bizim yaptığımız aşurenin tarifi.
Aşureye pirinç, elma ve süt ilave edenler de var.
İsterseniz üstüne gül suyu serperek de tatlandırabilirsiniz.
Afiyetle yiyelim, bereket dolsun evlerimize…


Aşure Tarifi

Elmalı Kek Tarifi

Elmalı Kek Tarifi
Elmalı Kek Tarifi

Malzemeler

3 yumurta
3 fincan şeker
3 fincan un
1 paket vanilya
1 pakit kabartma tozu
Üzeri İçin
2 tane orta boy elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı

Kekimizin üzeri için önce tavada tereyağ eritilip, ateşten alınır.
İnce ince dilimlenmiş elmalar ve tarçın katılıp karıştırılır.
Diğer tarafta şeker ve yumurta iyice çırpılır.
Vanilya,un ve karabartma tozu ilave edilerek karıştırılır.
Kalıbımıza dökülür.
üzerine hazırlamış olduğumuz elmalı karışım dizilir.
175 derecede 40-45 dk pişirilir.


Elmalı Kek Tarifi

Kolay Parfe Tarifi

Kolay Parfe Tarifi
Kolay Parfe Tarifi

Malzemeler

2 Paket krem şanti
1,5 bardak soğuk süt
1 paket petibör bisküvi
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
Yarım çay bardağı şeker
Ve başka ne isterseniz (damla çikolata,kuru meyva parçaları)

Yapılışı

Krem şanti sütle çırpılır.
Şeker,kırıklanmış bisküvi ve ceviz ilave edilir.
Mikserle karıştırılıp servis için kase yada kuplara konulur.
Üzeri için

bitter çikolata benmari usulü eritilerek parfenin üzerine koyulur veya daha pratik olsun isterseniz hazır çikolata sosuyla süslenir….


Kolay Parfe Tarifi

Böğürtlen Soslu Sütlaç Tarifi

Böğürtlen Soslu Sütlaç Tarifi
Böğürtlen Soslu Sütlaç Tarifi

Malzemeler

4 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
1,5 kahve fincanı pirinç
1 dolu çorba kaşığı pirinç unu
1 dolu çorba kaşığı nişasta
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1-1,5 su bardağı su
Sosu için
300-350 gr böğürtlen/frambuaz/çilek
1 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 kahve fincanı toz şeker

Yapılışı

Pirinci elinizle ezilecek kıvama gelinceye kadar suda haşlayın , sonunda su kalmamalı ama lapa gibi olmalı.
Suyun miktarını buna göre ayarlayın.
Diğer tarafta süt, şeker, tuz, portakal rendesi ve vanilyayı tıkırdayana kadar orta ateşte pişirin.
Bu karışımdan bir kepçe alıp yavaşça pirince yedirin.
Pirinçli karışımı tekrar sütün içine katıp kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Pirinç unu ve nişastayı suyla eritip sütün içine yavaşça yedirin.
Biraz karıştırıp 10 dakika daha pişirdikten sonra, kaselere servis yapıp soğumaya bırakın.
Sosu için böğürtlen ve şekeri beş dakika pişirin.
Nişastayı suyla eritip bu karışıma katın.
Devamlı karıştırarak beş ila yedi dakika pişirin, soğumaya bırakın.
Hem sütlaç hem de sos soğuduktan sonra istediğiniz miktarda sosu sütlacın üstüne döküp servis edin.
Servis öncesi buzdolabında soğutun.


Böğürtlen Soslu Sütlaç Tarifi

Mantar Çorbası Tarifi

Mantar Çorbası Tarifi
Mantar Çorbası Tarifi

Malzemeler

500g kültür mantarı
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1lt soğuk su
tuz
1,5 su bardağı süt

Yapılışı

mantarları yıkayıp küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün.
hepsini ince ince doğrayın.
orta boy bir tencerede yağı ve unu kavurun.
kavr ulunca tencereye suyu ekleyin ve blendır yardımıyla karıştırın.
su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.
piştikten sonra sütü ekleyin.
1 taşım kaynatıp altını kapatın.
taze çekilmiş karabiber ile servis yapın.


Mantar Çorbası Tarifi

Fransız Keki Tarifi

Fransız Keki Tarifi
Fransız Keki Tarifi

Malzemeler

5 ADET YUMURTA(MUTLAKA ODA SICAKLIĞINDA OLMALI !),
1,5 SU BARDAĞI TOZŞEKER,
1.5 SU BARDAĞI ELENMİŞ UN…

Yapılışı

YUMURTALARI CAM KABIN İÇİNDE KIRIN VE ÇIRPIN
DAHA SONRA TOZŞEKERİ İLAVE EDİN Y
AKLAŞIK 30DAK.ÇIRPIN.BU KEKİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ ÇOK ÇIRPILACAK OLMASI ÇÜNKÜ KABARTMA TOZU KULLANILMIYOR)
KIVAMA GELDİĞİNİ ANLAMAK İÇİN MİKSERDEN DÜŞEN PARÇA KARIŞIMIN ÜZERİNDE ŞEKİL BIRAKMALIDIR!.
.EN ZOR KISMINA GELDİK:
ELENMİŞ UNDAN BİR ÇORBA KAŞIĞI ALARAK VE ÇOK YAVAŞ SERPEREK KARIŞTIRIN AMA ÇOKYAVAŞ KARIŞTIRMANIZ GEREKİYOR EĞER HIZLI YAPARSANIZ ÇÖKER PÜF NOKTASI BURASIDIR
UN BİTENE KADAR YAVAŞ YAVAŞ KARIŞTIRIN VE TEK YÖNDE KARIŞTIRMANIZ GEREKİYOR
!DAHA SONRA YAĞLANMIŞ KEK KALIBINA DÖKÜN
180-200C DE YAKLAŞIK 15-20 DAK.PİŞİRİN…


Fransız Keki Tarifi

Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi

Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi
Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi

Malzemeler

1 bütün piliç
1 limon
2 havuç
4 diş sarımsak
4-5 kuru soğan
5-6 cherry domates
yarım kg konserve bezelye
2 iri patates
kekik
karabiber
köri
pulbiber
tuz
zeytinyağı
asıl tarifte arpacık soğan ve 1 büyük domates kullanılıyordu.

Yapılışı

Tavuğu iyice yıkayıp limon suyuyla ovun.
Havuçları soyup büyük parçalara dilimleyin.
Patatesleri iri küpler halinde doğrayın.
Sarımsakları ve soğanları soyup ikiye bölün.
Bezeleyeleri ve domatesleri de ekelyerek tüm sebzeleri karıştırın.
Baharatları, tuzu, zeytinyağını ve birkaç damla limon suyunu harmanlayarak tavuğun her tarafına bu karışımı sürün.
Fırın poşetinin içini unlayın, tavuğu ve sebzeleri poşete yerleştirin.
Poşeti birkaç yerinden delip ağzını sıkıca kapatın.
Önceden ısınmış 210C fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
Pişince poşetten çıkarıp birkaç dakika daha fırında tutun. (böylece tavuğun üzeri de kızarmış olacaktır.)


Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi

Kuru Fasulye Tarifi

Kuru Fasulye Tarifi
Kuru Fasulye Tarifi

Malzemeler

1/2 Kg Kuru Fasulye
1 Adet Soğan (Küçükse 2 adet)
1 Çorba kaşığı un
1 Çorba kaşığı biber salçası (Domates’te olabilir tercih sizin)
1 Çorba kaşığı Zeytinyağı
1 Adet Kesme Şeker

Yapılışı

Fasulyeleri akşamdan ıslatın. (Şebeke suyu olmazsa daha iyi olur)

Ertesi gün; suyunu süzün, tekrar suyla haşlayın (fasulyeler yumuşayana kadar)

Ben haşlama suyunu döküyorum gaz yapmaması için. Siz isterseniz dökmeyebilirsiniz.

Rendelenmiş soğanı yağda biraz kavuralım. Daha sonra 1 Çorba kaşığı unu ilave edip tekrar sarartalım. (Yetmezse biraz daha zeytinyağı ilave edebilirsiniz.)

Salçasını, ılık suyu (miktarı tercihinize göre), şekerini, tuzunu katıp 15-20 dakika daha pişirelim.

Seviyorsanız kırmızı pul biberle süsleyebilirsiniz.Afiyet olsun.


Kuru Fasulye Tarifi

Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi

Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi
Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi

Malzemeler

Bir bardak irmik
Bir bardak toz şeker
İki bardak su
Bir bardak süt
Bir limonun rende kabuğu

Yapılışı

İrmik hariç bütün malzemeler karıştırılıp kaynatılır.
Kaynayınca irmik yavaş yavaş ilave edilip muhallebi kıvamına getirilir.
Islatılmış kaba alınıp soğutulur.
Tabağa ters çevrilip canınızın istediği ile süslenir.
Hatta üstüne dondurma ilavesi ile ikram çok şık oluyor.
Afiyet olsun.


Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi

Ağlayan Pasta Tarifi

Ağlayan Pasta Tarifi
Ağlayan Pasta Tarifi

Malzemeler

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao(25gr)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı süt
1 paket hazır çikolata sosu
1 paket krem şanti
1,5 su bardağı süt(kek pişince üstüne dökülecek)

Yapılışı

Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
unu,kakaoyu,vanilini,kabartma tozunu ve 4yemek kaşığı sütüde ekleyip tekrar çırpın. dikdörtgen borcamda yaklaşık 40 dk 180 derecede keki pişirin.
Krem şantiyi 1 su bardağı sütle çırpın.
Çikolata sosunuda paketteki tarife göre hazırlayın kek pişince 1,5 su bardağı sütü kekin üstüne dökün.
Krem şantiyi kekin üzerine yayın ve daha sonra çikolata sosunuda kremşantinin üstüne yayın.
Afiyet olsun


Ağlayan Pasta Tarifi