Yılbaşı Hindisi Tarifi

Yılbaşı Hindisi Tarifi
Yılbaşı Hindisi Tarifi

Malzemeler

Marinat malzemesi
Soya sosu 50 ml
Bal 2 çorba kaşığı
Zeytinyağı 50 ml
Hindi malzemesi
Hindi bütün (orta boy) 1 adet
Kereviz 600 gr
Elma 400 gr
Soğan 100 gr
Karabiber 1 tutam
Tuz 1 tutam
Bayat ekmek içi 1 ekmek
Kestaneli pilav malzemesi
Pilavlık pirinç 1 kg
Kestane 1 kg
Tarçın 1 tutam
Tuz 1 tutam
Tereyağı 200 gr

Yapılışı

Marine malzemesini karıştırıp, bütün hindiye iyice yedirdikten sonra 1 saat kadar dinlendirin.
Rendelenmiş kereviz, elma ve soğanı iyice kavurun, tuz ile karabiber ekleyip bayat ekmek içine katın.
Bir miktar su ekleyerek kapağını kapatın ve dinlenmeye bırakın.
Marine olmuş hindiyi uygun tencerede 40 dakika kaynatıp haşlayın.
Haşlanmış hindiyi fırın tepsisine alıp 190 derece sıcaklıktaki fırında 45 dakika kızarana kadar bekletin.
Daha önce hazırladığınız iç malzemesini hindiye doldurun.
Kestaneleri fırında pişirin ve soyun.
Pirinci, bir miktar tarçın ve tuz ekleyerek tereyağında kavurun.
En son kestaneleri ekleyin, suyu verin ve kısık ateşte suyu çekene kadar kaynatıp, ateşten alarak dinlenmeye bırakın.
Kestaneli pilav ve fırın hindiniz artık servise hazırdır.
Yılbaşı hindinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:
Marine malzemesini dinlenme esnasında belirli aralıklarla sürün.
Hindi iç malzemesinin püre kıvamında olmasını sağlayın.
Hindinin ayaklarını yanmaması için alüminyum folyoya sarabilirsiniz.
Hindi fırına girmeden önce üzerine bir fırça yardımıyla yağ, kırmızı toz biber ve limon karışımı sürün.
Kestanelerin pilavla da pişeceğini düşünüp, fırında fazla kurutmayın.


Yılbaşı Hindisi Tarifi

Zarf Böreği Tarifi

Zarf Böreği Tarifi
Zarf Böreği Tarifi

Malzemeler

1 kibrit kutusu kadar yaşmaya
7su bardağı kadar un(aldığı kadar)
1su bardağı sıvıyağ
1su bardağı yoğurt
mayayı eritmek için 1,5 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
hamurun üzerine sürmek için erimiş margarin yada tereyağı
içi için peynir
üzeri için yumurta(akı içine)

Yapılışı

Mayamızı ılık suda eritip içine un hariç herşeyi koyup unuda ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim.
Hamurumuzu dinlendirmeden 12 eşit parçaya bölüp ince kareler açalım.
Kenarlarını bıçakla düzeltebilirsiniz.
Açtığınız karelere erimiş margarin sürüp köşelerine peynir koyup zarf gibi kapayalım.
Yumurta sarısı sürüp yağlanmış tepsiye alalım.
Isıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
Daha sonra dilimlere ayırabiliriz.


Zarf Böreği Tarifi

Pırpırım Aşı Tarifi

Pırpırım Aşı Tarifi
Pırpırım Aşı Tarifi

Malzemeler

1-2 adet kuru soğan
2tane yeşil biber
3 adet domates
1 su bardağı kadar pişmiş nohut
1,5 çaybardağı kadar bulgur
2 yemek kaşığı salça
kuru samırsak
nane
yağ
kurutulmuş pirpirim(semizotu)

Yapılışı

Öncelikle soğan ve biber yağda kavrulur.
İçine soyulmuş domatesler doğranıp atılır.
Salçası çalınıp 6 su bardağı sueklenir.
Salçalı suya pirpirim atılır.
Nohutu konur.
En sona bulguru konup pişmesi beklenir.
İçine damak tadımıza göre limontuzu konur.
Samırsağı sıkacakta ezip ekleriz.
Son olarak yağımızda nanemizi yakmadan kavurup yemeğimize dökeriz.


Pırpırım Aşı Tarifi

Yoğurtlu Çilekli Parfe Tarifi

Yoğurtlu Çilekli Parfe Tarifi
Yoğurtlu Çilekli Parfe Tarifi

Malzemeler

1 kase yağsız yoğurt
yarım kilo çilek
1 kase müsli

Yapılışı

yoğurt ile müsliyi karıştırıp bir kaseye koyun
çileklerinizi doğrayıp üzerine koyun.
afiyet olsun


Yoğurtlu Çilekli Parfe Tarifi

Kakaolu Parfe Tarifi

Kakaolu Parfe Tarifi
Kakaolu Parfe Tarifi

Malzemeler

1 paket kakaolu krem santi
1 paket petibör bisküvi
400 ml süt
1 avuç ceviz
1 avuç findik
100 gr.kuru üzüm

Yapılışı

Krem santiyi süt ile karistirip, krema kivamini alincaya kadar mikserle çirpin.
Bisküviyi küçük parçalar halinde bölüp, ceviz, findik ve kuru üzümle karistirin.
Krem santiyi bu karisimin üzerine döküp buzdolabina atin.


Kakaolu Parfe Tarifi

Kara Lahana Salatası Tarifi

Kara Lahana Salatası Tarifi
Kara Lahana Salatası Tarifi

Malzemeler

50 ml zeytinyağı
1/2 limon suyu
1 yk ve 1 tk tuz
Karabiber

Yapılışı

Once lahananin ortasindaki sert beyaz kismi, ucgen seklinde kesip atin ve ekmek tahtasi uzerinde ince ince dograyin.
Buyuk boy kevgirin icine koyun.
1 yk tuzu uzerine serpin, elinizle sikarak lahanayi ovun.
Yarim saat kadar kenarda birakin.
Bu sekilde lahana yumusayacak ve aci suyunu akiticaktir.
Simdi lahanalari, yikayin ve suzun.
Servis tabagina yerlestirin.
Sos malzemelerini karistirip uzerine dokun.


Kara Lahana Salatası Tarifi

Mahluta Çorbası Tarifi

Mahluta Çorbası Tarifi
Mahluta Çorbası Tarifi

Malzemeler

8 su bardağı tavuk suyu
4 kahve fincanı kırmızı mercimek
4 kahve fincanı un
1 yemek kaşığı yağ
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, pul biber, nane

Yapılışı

Mercimeği ayıklayıp yıkayın ve tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ilave ederek orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Sıcak tavuk suyunu da ekleyip, 5 dakika kaynatın ve ocaktan alıp süzgeçten geçirin. Yağın yarıdan fazlasını tencereye koyup, unu ekleyin. Çırpma teliyle sürekli karıştırarak unun kokusu gidene kadar kavurun. Mercimeği, tuzu, karabiberi ve diğer baharatları da ekleyip sürekli çırparak 10 dakika daha pişirin. Kalan yağı tavada kızdırıp toz kırmızı biberi kavurun. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın ve üzerlerine sosu gezdirerek dökün. Sıcak servis yapın.


Mahluta Çorbası Tarifi

Kıymalı Pırasa Böreği Tarifi

Kıymalı Pırasa Böreği Tarifi
Kıymalı Pırasa Böreği Tarifi

Malzemeler

1 Yumurta
1 Su Bardağı Süt
1 kg Pırasa
Tuz,Karabiber
2 Havuç
250 gr Kıyma
2 Kahve Fincanı Margarin
1 Demet Maydanoz
Hamur için gerekli malzemeler
1 Kahve Fincanı Yoğurt
1 Yumurta
1 Kahve Fincanı Zeytinyağı
1/2 Çay Bardağı Su Tuz
1 Yemek Kaşığı Sirke
2 Su Bardağı Un

Yapılışı

1 – Böreğin hamurunu hazırlamak için; bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun.Üzerini nemli bir bezle kapatarak en az 30 dakika dinlendirin.
2 – Havuç ve prasayı temizleyip ince ince doğrayın. Bir kaşık yağı tavada kızdırıp sebzeleri 3- 4 dk. kadar kavurun.Sonra kıymayı ekleyerek 3-4 dakika karıştırın ve fazla yumuşamadan ateşten alın.Tuz,biber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
3 – Hamurdan beş beze hazırlayıp fırın kabından 5-6 cm.daha geniş çapta bir yufka açın.Bu yufkayı yağlanmış kalıbın dibine uçları dışarı gelecek şekilde yayın.
4 – Yumurta, süt ve kalan yağı çırpın.Kalıptaki hamurun üzerine gezdirin.Kalan bezelerden kalıp büyüklüğünde yufkalar açın.Bir yufkayı kalıptaki hamurun üzerine yerleştirip hazırladığınız karışımdan gezdirin ve bir yufka ile üzerini kapatın.Üzerine pırasalı harç yerleştirip diğer iki yufkayı aynı şekilde arasına karışım sürerek kalıba yerleştirin. Uçları sarkan yufkayı üzerine toplayın ve hamur şeritlerle tutturun.Uzerine çırpılmış yumurta sürüp önceden kızdırılmış orta ısılı fırında 20-25 dakika pişirin.Daha sonra sevise sunabilirsiniz.
Önemli Not: Fırına böreği koymadan önce dilimlerseniz içi daha iyi pişecektir.Bu böreği hazır yufka ile de yapabilirsiniz.5 adet hazır yufkayı aynı şekilde kalıba yerleştirmeniz yeterli olacaktır.


Kıymalı Pırasa Böreği Tarifi

Sarmısaklı Ekmek Tarifi

Sarmısaklı Ekmek Tarifi
Sarmısaklı Ekmek Tarifi

Malzemeler

Bir ekmek
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Bir avuç maydonoz
Bir tutam tuz

Yapılışı

Fırını önceden 200 dereceye ısıtın.
Ekmeği dilimleyin.
Tereyağı oda sıcaklığında biraz yumuşamış olsun. Bir mutfak robotunda zeytinyağının içinde sarımsağı iyice parçalayın. Tereyağını da ekleyip, biraz daha karıştırın. Maydonozu ve tuzu da ekleyip, birkaç saniye daha karıştırın. Karışımı ekmeklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış fırında, 10-15 dakika kadar pişirin.


Sarmısaklı Ekmek Tarifi

Muhallebili Kadayıf Tarifi

Muhallebili Kadayıf Tarifi
Muhallebili Kadayıf Tarifi

Malzemeler

350 g kadar tel kadayıf
3 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
1 lt süt
4 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 adet yumurta sarısı
1 paket sıvı krema(200ml)

Yapılışı

Kadayıfı ince ince kırın(kolay kırılması için 2 saat kadar derin dondurucuda bekletebilirsiniz). Teflon tencereye ya da genişçe bir teflon tavada tereyağını eritin ve şekeri, kadayıfı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Son olarak cevizi ilave edin ve bir süre daha kavurup ocaktan alın. (Kadayıfları ocaktan aldıktan sonra tencerede bırakırsanız kızarmaya devam edecektir o nedenle ya karıştırmaya devam edin ya da bir kaba alarak soğumasını sağlayın)
Muhallebinin hazırlanışı; krema ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alarak karıştırarak pişirin. Muhallebi kaynadıktan 3 dakika kadar sonra ocaktan alarak 10-15dk soğumaya bırakın. Daha sonra vanilya ve sıvı kremayı ilave edin ve mikser yardımı ile pürüzsüz bir görüntü alana kadar 4-5 dakika boyunca çırpın.
Yaklaşık 30cm çapında bir borcama kızartmış olduğunuz kadayıfların yarısını dökün ve borcamın tabanına güzelce yayın. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve en üste kalan kadayıfları serin. Tatlıyı soğuyana kadar bekletin ve buzdolabına kaldırın.
Borcam seçimini yaparken daha büyük boy dikdörtgen borcam da kullanabilirsiniz. Kreması kalın olsun istiyorsanız verdiğim ölçüdeki borcam uygun geliyor.
Afiyet olsun..


Muhallebili Kadayıf Tarifi

Evde Çikolata Yapmak

Evde Çikolata Yapmak

Bu tarif ile evde çikolata yapmak çok kolay. Doğal ve katkısız çikolata yapılışı tarifimizde.
Evde Çikolata Yapmak

Malzemeler

1 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
80 gr çikolata
1 çay kaşığı vanilya
2 su bardağı kavrulmuş fındık
3 yemek kaşığı fındık yağı

Yapılışı

Fındığı rondoda macun kıvanına gelen kadar çekin.
Üzerine pudra şekeri, vanilya, kakao ve fındık yağını katıp tekrar karıştırın.
Çikolatayı parçalara ayırıp bir kaseye alın.
Sıcak su solu bir kabın içinde çikolataları kaseyle birlikte koyarak eritin.
Erittiğiniz çikolatayı hızlı hareketlerle rondodaki karışımın içine ekleyin ve tekrar 2-3 dakika karıştırın.
Çikolatayı kavanoza koyup kapağını kapatın ve dilediğiniz zaman çıkarıp servis edin.


Evde Çikolata Yapmak

Pastırmalı Kuru Fasülye Tarifi (Fırında)

Pastırmalı Kuru Fasülye Tarifi (Fırında)
Pastırmalı Kuru Fasülye Tarifi (Fırında)

Malzemeler

İki su bardağı kuru fasulye
Üç adet soğan
Bir çay bardağı mısır özü yağ
Bir çorba kaşığı domates salçası
Bir tatlı kaşığı biber salçası
Bir tatlı kaşığı nane
İki tane yeşil biber
100 Gr pastırma
Bir çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber

Yapılışı

Fasulyeleri akşamdan ıslatın,sabahleyin haşlayın süzün.
Soğanları yemeklik doğrayın,sıvı yağı tencerede kızdırın soğanlarını içine atın kavurun.
Üzerine domates salçası,biber salçası,küçük doğranmış yeşil biberleri ilave edin,bir iki kere çevirin,süzülmüş haşlanmış fasulyeleri ilave edin.
Üzerini örtecek kadar su koyun,fasulyeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
Ocaktan aldığınız tencereyi bir fırın kabına boşaltın,pastırmayı küçük küçük doğrayın,tere yağını eritin pastırmaları içine atıp kavurun,fasulyelerin üzerine döküp tuzunu serpip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirin,nane ve karabiber ekleyip servis yapın.


Pastırmalı Kuru Fasülye Tarifi (Fırında)

Greyfurt Reçeli Tarifi

Greyfurt Reçeli Tarifi
Greyfurt Reçeli Tarifi

Malzemeler

1 adet greyfurt
3 kg toz şeker
2 adet limon
3 adet portakal

Yapılışı

Greyfurt, limon ve portakalın kabuklarını soyup beyaz kalan kısımlarını iyice temizleyin.
Temizlediğiniz meyveleri küçük parçalar halinde doğrayın.
Üzerine su ekleyip 24 saat bekletin.
Bekleme süresinden sonra su ile birlikte tencereye alın.
Üzerine toz şekeri ilave edip kaynamaya bırakın.
Hafif koyu kıvama ulaştıktan sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın.
Ilınan reçeli kavanozlara doldurup kavanozların kaparklarını sıkıca kapatın.
2 gün dinlendirdikten sonra istediğiniz zaman kavanozlardan çıkarıp servis edin.


Greyfurt Reçeli Tarifi

Barbunya Pilaki Tarifi

Barbunya Pilaki Tarifi
Barbunya Pilaki Tarifi

Malzemeler

500 gr. kabukları ayıklanmış taze barbunya
125 ml. (Yarım su bardağı) sızma zeytinyağı
1 adet iri kuru soğan
Deniz tuzu
2 tatlı kaşığı (tsp) toz şeker
1 adet iri domates, rendelenmiş (Domatesi ortadan ikiye kesin ve içini rendeleyin. Kabuğunu kullanmayın.)
1 adet havuç, 1 cm.lik küpler halinde doğranmış
1 adet orta boy patates, 1 cm.lik küpler kalinde doğranmış
3 diş sarmısak, minik minik doğranmış
1 adet limon
Süslemek için

maydanoz

Yapılışı

Taze barbunyaları, tuzlu kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.(Eğer kuru barbunya kullanacaksanız: 250 gr. kuru barbunyayı bir gece suda bekletin ve aynı işlemi yapın.) süzdürün ve bekletin. Barbunyaların çok pişip, dağılmamasına dikkat edin.
Orta boy bir tencereye zeytinyağını, ince ince doğradığınız soğanları koyun, üzerlerine bir miktar tuzu ve 2 tatlı kaşığı şekeri serpiştirip, kapağını katın. Soğanlar hafifçe yumuşasın, şeffaflaşsın ve minik minik oynamaya başlasın.
Soğanların üzerine, domatesi koyun ve hafifçe suyunu çekip, koyu sos kıvamına gelinceye kadar pişirin. Tencereye, havucu, patatesi ve sarmısağı ekleyin. Bütün malzemeyi biraz kavurun ve 1 su bardağı kaynar su döküp karıştırın.
Bir miktar yumuşayana kadar, tencerenin kapağı kapalı olarak, ortayla kısık arası bir ateşte pişirin.
Barbunyaları ekleyin. Barbunyaların üstünü iki parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip, yemek, suyunu çekip, yağına kalıncaya kadar, kısık ateşte pişirin.
Yemeği dinlendirip servis tabağına aktarın ve maydanozla süsleyin.


Barbunya Pilaki Tarifi

Limonlu Fıstıklı Makarna Tarifi

Limonlu Fıstıklı Makarna Tarifi
Limonlu Fıstıklı Makarna Tarifi

Malzemeler
1 paket Tagliatelle
1 su bardağı Maydanoz
yarım su bardağı Zeytinyağı
2 adet Limon kabuğu
yarım paket Kavrulmuş antap fıstığı
Tuz
Karabiber
Limon suyu

Yapılışı

Maydanozları kıyıp geniş bir kaba koyun.
Zeytinyağını, limon kabuklarını ve fıstıkları ilave edip karıştırın.
Tuzunu ekleyip üzerini kapatın.
Oda sıcaklığında 2 saat kadar bekletin.
Tagliatelle makarnayı haşlayın.
Haşlama suyundan 1 bardak ayırıp kalanını süzün.
Soğuk sudan geçirmeden ayırdığınız su ve fıstıklı velimonlu sos ile karıştırın.
Servis tabağına alıp az limon suyu döküp karabiber serpin


Limonlu Fıstıklı Makarna Tarifi